Heraldiska vapnet

Heraldiska vapnet

Heraldiken är en vetenskap, omfattande läran om vapensköldar och symbolik.

I blått fält tre av vågskuror bildade ginbalkar av silver, överlagda med ett med sluten krona krönt lejon av guld med röd beväring, hållande i högra framtassen ett svärd av guld och i den vänstra en blå sköld, vari tre öppna kronor av guld, ordnade två och en. Skölden lagd över två korslagda svärd av guld och krönt med kunglig krona.När Göteborgsgruppen och Älvsborgsgruppen (Borås) 2005 sammanslogs till Elfsborgsgruppen valdes  f.d. Göteborgsgruppens vapen som den nya organisationens heraldiska vapen.


Vapnet är unikt eftersom det är det första statliga vapnet som har en sluten krona i skölden. Efter flera hundra års meningsskiljaktigheter godtog staten den 30 juni 1952 att Göteborgs lejon var utrustad med sluten krona. Göteborgsgruppens vapen var det första militära vapnet som fastställdes efter denna kompromiss.  Lejonen är dock inte heraldiskt felställt som Göteborgs stads lejon eftersom detta heraldiskt betraktas som flyende.

GSGBG LogotypeLoggan framtagen 2009 och ansluter i allt väsentligt till Göteborgs stadsvapen med ursprung i Folkungaättens vapen

Kontakt

Medlemssansökan

Maila styrelsen styrelse.gsgbg@gmail.com

Maila webmastern webmaster.gsgbg@gmail.com

Följ oss