Längst ut i Göteborgs mellanskärgård ligger den berömda ön Vinga med sin mäktiga angöringsfyr och unika båk. Ön är mycket populär sommartid när alla turister strömmar till. En vecka på Vinga brukar bli ett oförglömligt minne i livet. Båken på Vinga är mycket omtyckt att gifta sig i och det brukar vara bröllopsföljen i strid ström under sommaren, det händer något varje dag. Fartygs- och båttrafiken runt ön är synnerligt intensiv året runt eftersom Vinga ligger alldeles intill de stora farlederna för fartyg som går till/från Göteborg.

Detaljer om stugan

 

Byggnad: Storstuga, ca 70 kvm

Sängplatser: 6

Vatten: Hämtas i 25-liters dunkar i Fyrmästarbostaden

Hygien: Diskbänk ute, utedusch samt förbränningstoalett

Ut-/intransport: För transport till och från stuga anlita privat aktör, Winga Vänner.

Stugfogde: Benny Börjesson                     

Telefon: 0705-692600                                               

Mail: benny.borjesson@hotmail.com

Se uthyrningsläget

Boka stuga

Välkommen till stugan på Vinga

Det finns ingen affär på ön så du måste ta med dig allt du tänker äta och dricka. En liten kiosk finns dock som håller öppet några timmar på eftermiddagen.
Resan till och från Vinga genomförs med ett antal olika alternativ.
Det finns inga ordinarie turer till Vinga, möjlighet finns dock att från Hönö och Fotö åka ut med privata aktörer och här har man fördelen att kunna köra bil nästan ända fram till båten med all sin packning! Du når dem via Winga Vänners hemsida

Om stugan på Vinga
Stugan är belägen högst upp på ön, alldeles nära fyren och båken. I hamnen dit man anländer finns vagnar att låna för att köra upp allt man har med sig.

Stugan har 6 sovplatser. Stugan består av hall, kök, vardagsrum, 3 små sovrum, ett större sovrum samt ett tvättrum, totalt ca 70 kvm. Rinnande vatten finns inte, vatten hämtas i 25 L dunkar i Fyrmästarbostaden.

I hallen finns ett hallförråd där du bl.a. hittar städmaterial såsom dammsugare mm. Även ett extra kylskåp finns här. Vidare förvaras en del verktyg, målarfärg mm härinne.

I köket finns all vardaglig köksutrustning såsom spis med ugn, microvågsugn, kyl och frys, kaffebryggare, vattenkokare, brödrost, skafferi samt bestick, porslin, glas, samt diverse saker man normalt behöver i ett kök till minst 6 personer. Men du måste naturligtvis ha med dig mat/dryck! Kryddor och förbrukningsartiklar brukar finnas i tillämplig mängd, men för att vara säker – ta med det du önskar och lämna gärna kvar till nästkommande gäster sådant som uppenbart kan komma dem tillgodo.

Vardagsrummet är möblerat med bekväm skinnsoffa, soffbord, matbord med plats för 6 personer, diverse utsmyckning samt bokhyllor och vitrinskåp. Här finns också TV som tar in de vanligaste kanalerna. Vill man ha större TV-utbud än så blir det att ta med eget Boxerkort eller dator som ansluts med befintlig HDMI-kabel. Bluetooth-högtalare finns för uppspelning av musik exempelvis från mobiltelefon eller smartplatta.

I ett av de 3 små sovrummen finns våningssäng, i de övriga enkelsäng. Sänglinne måste du ta med själv, resterande sängutrustning finns. Till samtliga sängar finns läslampa. I övrigt är rummen enkelt möblerade med endast lite hyllor och någon enstaka stol.

Det större sovrummet är möblerat med dubbelsäng, nattygsbord, byrå, två garderober samt ett skrivbord. Sänglinne måste du ta med själv, resterande sängutrustning finns. Läslampor till sängarna finns.

I tvättrummet finns diverse hyllor, handfat med rinnande kallt vatten som du måste fylla på/tömma själv. Här hittar du även ett skåp med diverse verktyg.

På stugans västra respektive östra gavel finns altan med utemöbler. Fast grill finner du på den östra altanen och bärbar grill hittar du i sjöboden. Grillkol/tändvätska måste du naturligtvis ta med själv.

I sjöboden finner du också förbränningstoa. Gästerna svarar för skötsel av denna enligt instruktion. På baksidan finns diskbänk.

Övrig information finner du i gästpärmen men det går naturligtvis bra att kontakta stugfogden eller varför inte hyresgäst som just nu bor, eller har bott på Vindarnas Ö!

Särskilda regler för Vinga-stugan
Grundregeln är att man ska må gott under sin vistelse på ön! Den storslagna miljön med sin obrutna horisont och sin livliga fartygstrafik hjälper dig till detta.  Tips för en behaglig vistelse på ön i stugfogdens välkomstpärm som ni finner i stugan vid er ankomst.

Bilder

Vinga historik & kuriosa

Namnet Vinga

Öns namns betydelse är omtvistad. En rad mer eller mindre fantasieggande förklaringar har givits, men den troligaste är nog ändå den som härleder ordet till verbet ”hvinge” i den äldre danskan. Detta betyder dels ”sno, vrida” dels ”rasa, larma”. Vinga skulle då vara holmen där vindarna rasar och vågorna skummar och yr. Namnet har stavats på olika sätt: fornsvenskt Hwynggae 1496, Wiinge 1532, Huingen 1603 och Wingarne i lotsarnas lönereglemente 1749. (enl Wikipedia)

Fyrplatsen

Det första fasta byggnadsverk på ön var ett sjömärke i trä, en så kallad båk, som restes 1606. 1646 byggdes en stuga åt den förste båkvaktaren Torkel Smed. Den faluröda pyramidformade båk som idag finns på Vinga byggdes 1851 och hade sin föregångare i en liknande pyramidformat trätorn, byggd 1720 med utkik och med en förgylld trätunna på toppen. Dagens båk har de ungefärliga måtten 11 x 11 meter som bas och en höjd på 24 meter.

Vingas första fyrtorn stod klart hösten 1841 för att redan 1854 få ytterligare ett fyrtorn. Det andra fyrtornet byggdes eftersom den första fyren hade ett fast vitt sken precis som bland annat Nidingens och Skagens fyrar vilket ledde till navigationsförväxlingar. Den nya fyren visade ett fast vitt sken med blänk var tredje minut. Dessa båda fyrar användes fram till 1890 då det nuvarande fyrtornet togs i bruk vilket ligger ungefär mitt emellan där de båda äldre fyrarna stod. Den nuvarande fyren är cirka 29 meter hög och är byggd i porfyrit som kommer från ön. Fyren har vitt sken med två täta blänk varje halv minut och den blev elektrifierad i början av 1949. (enl Wikipedia)

Båken är ett fyrliknande sjömärke utan ljus. En typisk utformning är en avsmalnande tornliknande konstruktion uppförd i trä som kunde vara till och med ett tiotal meter hög. Båkarna blev vanligen behandlade med tjära eller målade medrödmylla.

Ett välbevarat och högt exemplar som även använts som utkikstorn av militären finns på Arkö strax utanför Vikbolandet. Denna renoverades nyligen och har den karaktäristiska röda färgen förutom på nedre halvan av en av sidorna som är kritvit (för att man ska kunna avgöra från vilken vinkel båken betraktas).

Nuvarande båk på Vinga har flera föregångare som genom åsknedslag brunnit ner. Den första ”båken” byggdes enligt uppgift av straffångar som satt fängslade på en av Göteborgs fästningar nämligen Nya Älvsborg. Kommendanten där gav i uppgift till dem att på Vinga resa en vårdkase, likt dagens båk. Syftet med detta var att de mot att få leva i frihet på ön skulle tända eld på vårdkasen för att på så sätt signalera till Göteborg och Nya Älvsborg om och när den danska invasionsflottan siktades.

Fyren Trubaduren är en kassunfyr som ersatte fyrskepp nr. 32 Fladen, märkt Vinga med vita bokstäver, år 1956. Fyren är namngiven som en hyllning till skalden och trubaduren Evert Taube och står på ett 10 meter djupt grundflak i närheten av fyrskeppets position.

För den vetgirige se vidare på länken Svenska Fyrsällskapet eller Sjöfartsverket

Evert Axel Taube, född 12 mars 1890 på Stora Badhusgatan 7 i Göteborg, död 31 januari 1976 i Stockholm, var en svensk författarekompositörtrubadurlutspelare och konstnär. Taube var också argentinsk medborgare. Taubes bidrag till den svenska visskatten får honom att räknas som en av Sveriges nationalskalder. Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningarakvarell– och oljemålningar, men det är för sina visor han är mest känd. Taube skrev över tvåhundra visor under sitt liv. Hans prosa omfattar bland annat reseskildringar och romaner.