OBS, endast personal med militärlegitimation har möjlighet att hyra Björkholmen from 2014

Björkholmen ligger i de inre delarna av Gullmarn. Läget är lugnt, med stor avskildhet. Huset är läckert inrett och erbjuder skön avkoppling även när vädret inte är det bästa.

För att komma till ön åker man bil till Museét vid backen upp till marinbasen i Skredsvik och därifrån åker man själv ut till ön med den tillhörande båten.

Om du söker avkoppling från vardagens stress är detta den rätta platsen!

Detaljer om stugan

 

Byggnad: Storstuga med ett annex byggt på 1930-talet

Sängplatser: 9 i storstugan, 4 i annexet samt en barnsäng

Vatten: Hämtas med båt vid bastun på Gullmarsbasen i 25-liters dunkar

Hygien: Rinnande vatten i kök. Utedusch, förbränningstoalett

Båtvana: Erfarenhet av att ha kört båt med aktersnurra samt grundläggande kunskaper i sjövägsreglerna

Stugfogde: Anders Blanksvärd – 0703-357639 / aka_vbg1@yahoo.se

Se uthyrningsläget

Boka stuga

Bilder

Information

1. Historik

Husen på Björkholmen lät byggdas av Konsul Robert Lloyd Lundström i början av 1930-talet. Ön såldes vidare till Konsul Nils Erik Ekblad år 1953. Ekblad ägde ön fram till 1964 då den bjöds ut till försäljning. Samma år tvångsinlöstes Björkholmen av Fortifikationsverket av säkerhetsskäl då ett minförråd skulle flyttas från Göteborg till marinbasen i Skredsvik. På 1970-talet fick officerare från marinbasen lov att nyttja stugan för rekreation. I slutet på 1970-talet byggdes en minforskningsstation på Björkholmen och i och med det fick ön elektricitet. Björkholmen i sig har aldrig haft någon strategisk militär betydelse men flera öar runt omkring har däremot varit krigsförtöjningplatser. Gullmarn har sedan 1954 utgjort det huvudsakliga övningsområdet för marinens röjdykare, vilka än idag har utbildas i Skredsvik.

 

2. Natur

Björkholmen är belägen i de inre delarna av Sveriges enda tröskelfjord, Gullmarn (även kallad Gullmarsfjorden). Vid inloppet, mellan Fiskebäckskil och Lysekil, är Gullmarn 45 meter djup och länge in i fjorden nås djup på omkring 120 meter. Dessa förutsättningar bjuder på en mycket artrik marin miljö där flera rödlistade fiskarter återfinns, vilket har medfört att Gullmarn klassas som ett maritimt skyddsområde. Den specifika miljön är skälet till att det finns två marinforskningsstationer belägna längs fjorden och dessutom att Gullmarn är ett känt mål för dykare.

Naturformerna kring Björkholmen varierar mellan flacka strandpartier, lummig blandskog och branta klippor som stupar rätt ner i havet. Från Björkholmen har man en vacker utsikt över det mäktiga Smörkullen, en bergssida som reser sig 134 m rakt upp ur havet. Om man orkar och vill kan man bestiga Smörkullen och blicka ut över det enastående landskapet som domineras av rödgrå gnejs som har formats av inlandsisen. På vägen upp till Smörkullen kan man se två jätte grytor, varav den ena ca tre meter djup

 

3. Vägbeskrivning

Från Göteborg sett körs väg E6 i riktning mot Oslo. Cirka fem kilometer efter att man passerat Torp Köpcentrum, där det förövrigt finns goda möjligheter till att handla matvaror med mera, ta av mot Skredsvik i Hogstorp. I Hogstorp finns den närmast belägna bensinstationen från Björkholmen. Följ vägen mot Skredsvik, fortsätt genom samhället tills ni ser vägskylten Försvarsmakten. Till vänster vid T-korset, innan backen, ligger en röd museibyggnad. Parkera där, vi har två st p-platser. Båten ligger till vänster om sjösättningsrampen.

 

4. Byggnad & faciliteter

 

4.1 Storstuga

I storstugan finns det fyra sovrum, med nio sängar och en barnsäng inklusive kuddar och täcken. Vidare finns det ett fullt utrustat kök med mikrovågsugn, spis, ugn samt köksutrustning för tolv personer. Storstugan har en härlig matsal med havsutsikt, samt ett mysigt vardagsrum med öppen spis. Det finns även TV, DVD och stereoanläggning. Det finns en barnstol av typen Antilop från IKEA.

4.2 Annex

I annexet finns det två beboliga rum med totalt fyra sängar.

4.3 Altan, utemöbler och grill

Det finns en stor altan i anslutning till matsalen med tillhörande utemöbler. Grill finns i jordkällaren, grillkol och tändvätska får gästerna ta med sig själva.

4.4 Utedass

Den toalett som finns att tillgå är en förbränningstoalett. Vidare instruktioner finns inne på toaletten. Utförligare instruktioner i pärmen i skåpet under TVn. Rengör och töm askan innan överlämnandet av stugan.

4.5 Vatten

Vatten hämtas vid bastun på Gullmarsbasen. När ni hämtar vatten skall ni alltid anmäla detta till VO-Röjdyk, tfn 0703-360093. Det är endast max två personer, varav en med mil-leg, som får vistas vid bastun.

Här följer en beskrivning av hur vattensystemet fungerar på Bh. En tunna á 200 L är placerad i jordkällaren som är kopplad till hydroforen som sitter under diskbänken, hydroforen trycker vatten till kranen. Detta medför att de är viktigt att de alltid finns vatten i tunnan så att inte hydroforpumpen går torr och bränner.

Fyllning av 25 L dunkar (ca 8 st).

Ta med dunkarna in till Gullb, förtöj vid badstegen utanför bastun och fyll dunkarna.

Väl åter på ön förtöj båten längs bryggan, öppna färskvattenskåpet som sitter under bänken på bryggan. Öppna ventilen som sitter inne i skåpet, ta därefter slangen ner i båten och stoppa slangen i dunken. Starta transportpumpen, påslaget sitter i skåpet. OBS det är inte nödvändigt att stoppa pumpen mellan att ni för över slangen mellan dunkarna. Strömmen i gäststugan måste vara påslagen för att transportpumpen skall kunna gå. Pumpen är placerad i det högra rummet sett från havet. För att inte överfylla bör någon ha koll på tunnan i jordkällaren.

När vattenfyllningen är klar stoppa pumpen, stäng kranen i skåpet. Glöm inte att stänga kranen i skåpet, annars kan allt vatten i systemet rinna ut om backventilen är otät. Tomma dunkar surras fast så att de inte blåser i sjön.

OBS! Kontakta alltid VO innan och erhåll tillstånd för bunkring. Tänk på att dykning ofta förekommer vid bastun.

4.6 Sophantering

Soporna tas med från Björkholmen och slängs på återvinningsplatsen som finns i Skredsvik mitt emot kyrkan, där papper, plast, glas samt metall kan återvinnas. Sopor som ej kan återvinnas ansvarar hyresgäst för att själv ta om hand.

4.7 EL

Strömbrytare och proppar finns i sovrummet till höger, sett från huvudentrén. Annexets strömbrytare finns i det mellersta rummet. Vid avfärd skall samtliga element, lampor och övrig elektronik stängas av och därefter skall huvudströmmen stängas av i storstugan.

4.8 Hygien

En enkel utedusch finns utanför köket på ön. I övrigt finns obegränsad tillgång till havet att tvaga sig i, uppfriskande och hälsosamt!

 

 

 

5. Byte av stuggäster

 

5.1 Städning

Innan byte av gäster sker skall alla faciliteter städas, även de rum som inte har använts för boende. Rengöringsmateriel, dammsugarpåsar med mera finns i städskåpet i köket. Vid behov komplettera så att det finns till kommande gäster. Välj miljömärkta rengörings och diskmedel.

Följande skall utföras vid en slutstädning:

– Om ni möblerat om något under er vistelse skall detta återställas. Ta även bort alla eventuella snäckskal och liknande som ni kan tänkas ha tagit in i stugan.

– Storstugan och annexet skall dammsugas.

– Kuddar och täcken skall skakas utomhus och läggas snyggt på respektive säng.

– Samtliga bord, hyllor, fönsterkarmar och liknande skall dammtorkas med en fuktig trasa.

– Köket skall städas, vilket innebär fukttorkning med rengöringsmedel av skåp, skåpslyckor, kyl, frys, ugn, mikrovågsugn med mera. Se även till att allt står på sin plats och att inget saknas. Golvet i köket skall våttorkas.

– Aska ur öppna spisen. OBS, använd inte dammsugaren till detta.

– Dasset skall städas och kärlet skall tömmas på aska, se instruktioner på dasset.

– Se till att allt är i ordning i verktygsboden, redskapsboden och i övriga utrymmen.

5.2 Tankning av vatten

Se till att tunnan i jordkällaren och alla dunkar är fyllda.

5.3 Överlämnande av nycklar

Byte av stuggäster och överlämnandet av nycklarna sker på lördagar klockan 15.00, utanför museét. Om man vill att bytet skall ske vid en annan tidpunkt är det upp till varje stuggäst att kontakta nästkommande gäster. Nyckeln skall överlämnas personligen.

5.4 Parkering

Stuggäster har möjlighet att parkera på parkeringen vid museet, där finns 2 p-platser.

 

 

 

6. Båten

 

6.1 Säkerhet

Den båt som tillhör Björkholmen är en öppen båt med en 15 hästkrafters utombordare. För att hyra Björkholmen förväntas erfarenhet av att ha kört båt med aktersnurra samt grundläggande kunskaper i sjövägsreglerna.

Båten är tung och har ett relativt stort vindfång, så det är inte alltid lätt att häva farten. Var därför uppmärksam på vindriktningen och se till att ha låg fart vid förtöjning vid bryggor.

Innan avfärd skall det alltid kontrolleras att öskar, dragg, åror, årtullar, ficklampa, sjökort och tampar finns i båten. Samtliga personer som färdas i båten bör bära flytväst. ( Som var och en får ta med sig själv.) Det kan även vara bra att ha regnkläder i beredskap ifall överresan blir lite blöt.

VAR OBSERVANT PÅ EVENTUELLA DYKARE I OCH UTANFÖR HAMNEN!

Signal Adam, det vill säga vit och blå signalflagga är hissad då dykare finns i vattnet. Visa respekt mot marinbasen och håll föreskrivet avstånd till land. Sjökort finns under Bb-toft.

6.2 Tankning

Stuggäster får själva ha med sig bensin till båten, detta för att slippa åka en extra gång för att fylla upp då ni lämnar ön. Båten tankas med blyfri 95. En 5 liters plastdunk som finns i båten underlättar påfyllningen. Observera efter nyttjande, stoppa ner bensinslangen i lådan med draggen, detta för att inte vatten skall komma ner i tanken.

6.3 Förtöjning av båten

Den nya båt-platsen har mycket grunt vatten så man måste ro ut med uppfälld motor till djupare vatten. Ute på Björkholmen skall båtens för vara förtöjd i brygg och aktern i bojen. Se till att tampen mellan båten och bojen är tillräckligt spänd så att båten inte ligger och skaver mot bryggan. Ha dock i åtanke att det är tidvatten, så kontrollera gärna att båten är väl förtöjd under dygnet.

Oavsett var båten förtöjs skall aktersnurran alltid lyftas ur vattnet då båten inte körs.

6.4 Att köra båten

Kontrollera först att det finns tillräckligt med bensin i dunken. Anslut sedan bensinslangen till motorn. Pumpa tre gånger på kudden på slangen för att få bensin till motorn. Koppla dödmansgrepp, det vill säga, knäpp fast det vid den röda knappen på motorn. Vrid gasvred i startläge och dra i snöret. Vid drift skall det lilla svarta vredet under kåpan vara ställt i vippläge. Glöm inte dödmansgreppet!

 

 

7. Underhåll och ekonomi

Varje gäst tilldelas ett arbete som skall utföras under vistelsen. Arbetena skickas till gästerna via e-post eller meddelas av stugfogden via telefon.

 

 

8. Bidra till trevnaden

Om ni har möbler, grillar, fiskeredskap, flytvästar, DVD- filmer, sällskapsspel eller annat som ni skulle vilja skänka till Björkholmen, eller om ni har någon annan idé på något ni skulle kunna göra för att öka trevnaden på ön är ni varmt välkomna med förslag. Observer att ni alltid måste prata med stugfogden innan ni lämnar något eller vill göra någon annan förändring på ön.

 

 

9. Övrigt

 

9.1 Brandfara

BRANDFARAN ÄR OFTA MYCKET STOR OCH DINA MÖJLIGHETER ATT BEGRÄNSA EVENTUELL ELD ÄR NÄST INTILL OBEFINTLIG. Var därför mycket försiktig med öppen eld vid torrt väder och använd den öppna spisen med största försiktighet. Brandvarnare och en vattensläckare finns i storstugan.

9.2 Trasiga eller förlorade föremål

Om något går sönder eller förloras är Ni skyldig att reparera eller köpa nytt under hyresveckan. Observera även att ni inte har rätt att sätta upp teckningar och liknande på väggarna i stugan då detta skadar väggarna.

9.3 Allemansrätten

På Björkholmen gäller allemansrätten. Ytterligare instruktioner finns i stugan. I övrigt hoppas jag att ni får en mycket trevlig vistelse på Björkholmen.

Med vänlig hälsning, stugfogde Glenn Ljung