Rörö är den nordvästligaste av Göteborgs skärgårds bebodda öar. Västsidan ligger helt öppen mot havet. En stor del av ön är naturreservat vilket inbjuder till fina naturupplevelser i det varierande landskapet. Inlandsisens olika verkningar syns påtagligt var du en går.

På ön finner du fina klippor, sandstränder, naturstigar, naturängar, jättegrytor och de unika klapperstensfälten på västsidan. Det finns även möjlighet till fina bad på den kommunala badplatsen på östsidan eller nyttja de naturliga badvikarna på syd- och nordöstsidan.För den naturintresserade är Rörö ett eldorado, från sommarens stilla kvällar till höststormarnas rytande. Vill man bada ostört så går det alltid att finna en egen vik eller klipphäll att slå sig ner på.

För en del av öns bofasta befolkning är fortfarande fisket en viktig näring. Fiskebåtar ligger då och då i hamnen som också har en familjevänlig gästhamn. Här finner du även en välsorterad ICA-affär, fiskeaffär, fiskekrog, mat-/glasskafé och populär grillplats. I hamnen finns även tappställen för kommunalt dricksvatten, duschar, toaletter och tvättmaskin/torktumlare.

Rörö´s högsta höjd är 41 m ö h och i anslutning till denna finns sällskapets stuga. I omdelbar anslutning till stugan finns ett soldäck med en underbar utsikt.

Har du några frågor så får du gärna ringa stugfogden: Johan Öhlén

Detaljer om stugan

 

Byggnad: Storstuga

Sängplatser: 4

Vatten: Hämtas vid gästhamnens i 25-liters dunkar

Hygien: Disk utomhus. Förbränningstoalett. Dusch vid gästhamn

Båtvana: Krävs ej. Kollektivtrafik till Rörö.

Stugfogde: Johan Öhlén

Se uthyrningsläget

Boka stuga

Interiör & exteriör

Kök

Inte så stort men med en fantastik utsikt mot Vinga.

Kyl och frys är modern och består av en normalstor kylskåpsdel och en mindre frysskåpsdel. Den senare är ca 3 dm hög och har följaktligen begränsad kapacitet.

Spisen är av en mindre modell med två plattor och en mindre ugn – liten men naggande god. I uthuset hittar du en liten grill som duger bra för upp till 4 personer.

Salt och ett basutbud av kryddor finns i stugan.

Trädgård

Även det ser komplicerat ut går det att använda gräsklipparen på fler ytor än vad som synes möjligt vid en första anblick.

Den som känner för det använder trimmern och övriga trädgårdsverktyg som återfinns i uthuset.

Naturreservat

På västsidan hittar man rullstenar och jättegrytor från istiden.

Rörö är ett naturreservat, tänk på att det inte är tillåtet att:

  • göra upp eld
  • framföra motordrivet fordon
  • tälta eller uppställa husvagn
  • plocka blommor eller gräva upp växter
  • spela bollspel
  • föra bort eller flytta sten på klapperstensfälten.

 

Tips inför Rörö-vistelsen

Denna handling innehåller tips och råd som antas kunna vara av värde vid vistelsen på Rörö.

Före avfärd
· Kontakta tidigt den du skall ta över stugan efter. Utöver att vara överens om var nyckeln hittas så finns det säkert frågor att ställa eller erfarenheter att ta del av.
Om ni inte beslutar annat är det kl. 1500 som gäller som bytestid.
· Har du tillgång till Google Earth, hitta.se, hitta.nu eller något annat kartsystem så kan en kartrekognosering förordas.
· Förutsatt att bil disponeras delas packningen förslagsvis upp i tre kategorier:
1. Sådant som skall upp till stuga vid ankomst. Eftersom det är ca 500 meter upp till stugan är ryggsäck eller försvarets stora trossväska att rekommendera.  Ett bra komplement är att ta med ett antal stora IKEA-bärkassar av plast. Dessa rymmer massor och har långa bärremmar som gör att de lätt kan hängas över axeln.
2. Packning som kan tas upp efterhand eller som kanske aldrig kommer till användning, t.ex. regnkläder om du har tur och prickar ett högtryck.
3. Byteskläder och duschutrustning. Eftersom duschning sker i gästhamnen behöver inte handdukar, duschkräm och alla ombytesklädes tas upp till stugan.
· Femkronorsmynt medföres i sådan mängd att ni kan mata duschautomaterna i gästhamnen. Räkna med 1-2 mynt per person och duschning.
· Kökshanddukar medföres.

Ditresan
· Bunkring av livets goda i form av mat och dryck görs med fördel i Torslanda där det finns en ICA Maxi-butik och i anslutning till den ett systembolag som är lördagsöppet (kolla på tiderna på Internet om du vill vara 100%).
· Färjetider hittar du på genom att söka på < Färjerederiet > eller via denna länk http://www.trafikverket.se/Farja/Farjeleder/Farjeleder-i-ditt-lan/Farjeleder-i-Vastra-Gotaland1/
· Efter det att ni kommit över till Hönö skall ni mot norr via Öckerö-Hälsö till Burö färjeläge. Där ni ställer er i kön till Hyppeln/Rörö. Därefter är det bara att invänta att grön lampa tänds för Rörö. Notera att bilar som skall till Hyppeln men står bakom er i kön kör förbi när grön lampa tänds för Hyppeln.
· Efter det att ni lämnar Hyppeln kan ni under anlöpet till Rörö studera var radarn finns i förhållande till färjeläget. Detta är av intresse eftersom stugan återfinns i omedelbar närheten av radarn.

Ankomst till Rörö
· När ni kört av färjan delar sig vägen efter ca 100 meter, håll till vänster så kommer ni till gästhamnsområdet. Där hittar ni en ICA-butik ars öppettider under aktuell vecka med fördel kan avfotograferas. I gästhamnsområdet återfinns också;
– Färskvattenkranar
– Hygienhus med duschar och toaletter
– Café
– Restaurang?
· Från gästhamnsområdet leder Bynsvägen mot norr. Följ ytterligare ca 100 vid en grusplan som rekommenderas som parkeringsplats för bilen.
· Vid grusytan finns en grind som leder in till naturreservatet. Från grinden utgår två stigar. En större och rullstolsanpassade som leder till Ersviken där en barnvänlig badstrand återfinns och en mindre som börjat vid informationsskylten och leder mot NV till stugan.
· Inledningsvis är stigen väl synlig i terrängen men i takt med att vegetationen upphör blir den mindre tydlig. Det finns gröna markeringar men enklast är att följa terrängen uppåt till dess radarn dyker upp som riktmärke.
· När ni kommit till den numera uppröjda Mödalen så är det bara att ta sikte mot den gamla ingången till stugan som numera är väl synlig.

Vatten och hygien
· I stugan finns en klassisk 35 liters militärryggsäck. Denna är utmärkt att använda för att bära vattendunkar i. Påfyllning av bra vatten görs vid de vattenslangar som återfinns på gästhamnens bryggor. Tveka inte att använda bilen mellan grusplanen och gästhamnsområdet.
· Om vattenhämtningen samordnas med duschning så slås två flugor i en smäll om duschattiraljer och byteskläder finns i bilen.
· Omedelbart NV stugan finns en liten dam. Om det inte varit allt för torrt kan detta vatten kokas i den stora kaffekitteln och användas som sköljvatten eller för torkning av golv.
· När du lämnar stugan skall det finnas minst en 5-litersdunk i kylskåpet så att nästa gäst har kallt och friskt vatten vid ankomst.
· Ovanstående oaktat kan det vara bra att ha med minst en större vattenflaska när du kommer till stugan.

El
· El ingår i hyran.
· Huvudströmbrytare och proppskåp återfinns i hygienskrubben

Kök
Inte så stort men med en fantastik utsikt mot Vinga
· Kyl och frys är modern och består av en normalstor kylskåpsdel och en mindre frysskåpsdel. Den senare är ca 3 dm hög och har följaktligen begränsad kapacitet.
· Spisen är av en mindre modell med två plattor och en mindre ugn – liten men naggande god.
· I uthuset hittar du en liten grill som duger bra för upp till 4 personer.
· Salt och ett basutbud av kryddor finns i stugan.

Toalett
· Pojkar, män och andra hanar kissar utomhus, t.ex. på uthusets bortre kortsida. Några problem med lukt har aldrig anmälts.
· Toaletten återfinns i uthusets bortre del och är en s.k. förmultningstoalett. Denna är stugans akilleshäl. Orsaken till detta är att vi alla är en produkt av välfärdssamhället och med ett fåtal undantag inte är vana vid att vara utan vattentoalett. Oaktat hur det går med detta gäller att mängden vätska i toaletten inte får passera det streck som återfinns på nivåröret på toalettens högra sida om du står utanför och tittar in mot toaletten. Om nivån är högre än detta streck skall temperaturen höjas vilket gör med det reglage som återfinns bak till höger på toaletten. Omvänt sänks temperaturen om vätskenivån är under strecket.
· Fast avföring beströs med mull som återfinns i platsbehållaren till vänster om toaletten.
· Inget papper i toaletten!
·  För ytterligare information om mulltoans funktion hänvisas till den instruktion som finns i stugpärmen.

Trädgård
· Även det ser komplicerat ut går det att använda gräsklipparen på fler ytor än vad som synes möjligt vid en första anblick.
· Den som känner för det använder trimmern och övriga trädgårdsverktyg som återfinns i uthuset.

TV
· Ny TV har inköpts inför 2013 års säsong och är så lättflyttad att den i syfte att minska stöldrisken skall ställas undan  i garderoben som återfinns i storstugan.
El- och antennkabel återfinns i anslutning till bordet framför garderoben. Nuvarande placering av antennen gör att funktionsstörningar uppstår när personer passerar framför antennen. Försök kommer att göras i syfte att utröna om antennen kan ges en högre placering. TV har en inbyggd DVD-spelare.
Läs instruktion och skriftligt nedtecknade erfarenheter vilka liksom kablarna skall återfinnas på bordet.

Städa
· Dammsugare hittar du i den garderob som återfinns i storstugan.
· Våttorkning av golv görs med fördel med kokat damvatten.

Glasåtervinning
· Behållare för återvinning av glas återfinns i anslutning till färjeläget längs den väg som leder österut.

Pliktarbete
· Som meddelats på sällskapets hemsida förväntas gäst bidra till stugans underhåll med minst 8 arbetstimmar.
· Arbetsuppgifter att göra återfinns i stugpärmen.

Bad
· Eftersom vi inte badar så mycket numera är vi inga experter på detta. De klippbad vi föredrar finns i NV och vi har noterat att det finns ett antal barnvänliga badplatser i syd och öst – se kartan.